Home » Omgaan met stress

Omgaan met stress

Stress brengt je in een verhoogde staat van paraatheid. Het is een natuurlijke reactie (= overlevingssysteem), die gezond is zolang ze kort duurt. De stressreactie is ontstaan in de natuur: het lichaam wordt klaargemaakt voor een overlevingsreactie: vechten of vluchten. In ons dagelijks leven wordt het overlevingssysteem zo vaak in gang gezet dat het niet meer tot rust komt. Er worden voortdurend stresshormonen in ons lichaam aangemaakt zodat er chronische stress ontstaat.

A. Van waar komt stress?

Niet enkel de drukke buitenwereld, maar ook de geest is de veroorzaker van stress. Als de geest denkt iets niet of moeilijk aan te kunnen, dan schakelt hij de stressmachine in. Dit gebeurt onbewust: opeens merk je dat je gestresst bent. Als we ons richten op deze schakelfunctie van de geest, kunnen we het mechanisme aanpakken.

B. Stress verminderen is niet moeilijk

Als je hoofd vol zit met zorgen, gedachten en ideeën dan lijkt het onmogelijk om te ontspannen. Je voelt je gespannen, er hebt een zwaar gevoel in je buik, je krijgt allerlei rare kwaaltjes en je lijkt het niet van je af te kunnen schudden.

Stress maakt je niet alleen minder gelukkig, het heeft ook een negatieve invloed op talloze processen in je lichaam (afweersysteem en stofwisseling). Daarnaast ligt een burnout altijd op de loer als je de stress niet onder controle probeert te krijgen. Stress verminderen is echter niet moeilijk, het vereist alleen een beetje discipline. Pas de onderstaande tips toe en geef je lichaam de ruimte om weer in balans te komen.

1.      Beweeg

Als je hoofd vol zit dan is het moeilijk om te ontspannen. Daarom is het beter om juist actie te ondernemen, zoals bewegen.

Als reactie op stress produceert je lichaam het hormoon adrenaline. Door lekker te gaan bewegen kun je dit hormoon op een praktische manier afbreken. Je zult merken dat zo’n drie kwartier matig tot intensief bewegen je heel veel goed zal doen. Regelmatig bewegen helpt je met stress omgaan, en helpt stress verminderen. Je maakt je hoofd leeg, er worden gelukkigmakende stofjes aangemaakt in je hersenen en je voelt je direct meer ontspannen.

Vind je het lastig om te gaan bewegen? Maak het jezelf dan lekker makkelijk. Je hoeft niet persé te sporten. Je kunt ook het huis poetsen, sporten op je Wii of een lekkere wandeling maken.

Ga bewegen als je last hebt van stress, en blijf regelmatig bewegen om jezelf te beschermen tegen stress.

2.      Neem controle over je gedachten

Pak een vel papier en schrijf op welke zaken er op dit moment allemaal spelen in je leven. Waar ben je allemaal mee bezig? Over welke projecten en taken probeer je je aandacht op dit moment te verdelen? Door even je hoofd leeg te schrijven krijg je overzicht. Dit overzicht geeft je controle en controle geeft rust.

In je hoofd worden taken en gedachten gekoppeld aan emoties. Hierdoor worden ze meestal uit proportie getrokken. Taken die totaal niet belangrijk zijn houden je de hele dag bezig terwijl de echt belangrijke dingen blijven liggen.

Schrijf je hoofd leeg, en ervaar hoe rustgevend het is om op deze manier prioriteiten te stellen. Stress wordt veelal veroorzaakt door een gebrek aan prioriteiten!

3.      Doe iets makkelijks

Als je vanalles wil doen en dus geen prioriteiten stelt, geraak je overbelast. Het voelt vaak nutteloos om enkele dagen niets te doen in functie van herstel. Geef jezelf daarom de voldoening van het afronden van enkele nuttige taken.

Maar maak het jezelf niet te moeilijk. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je maar één belangrijke taak afrondt vandaag, en daarna vrij hebt. Of doe iets in het huishouden of de tuin. Gun jezelf het gevoel dat je iets hebt bereikt, dat je je dag nuttig hebt besteed, en geef jezelf daarbij duidelijke grenzen aan.

4.      Eet gezond

Als je gestrest bent dan raakt je lichaam uit balans. Hierdoor kan je extra trek krijgen in zoetigheid en ongezonde snacks. Probeer deze verleiding te weerstaan.

Voed je lichaam met een evenwichtig en gezond eetpatroon en probeer suiker te vermijden. Dat betekent dat je beter kunt afzien van snoep, wit brood, alcohol en frisdranken. Daarnaast is ook cafeïne in tijden van stress een hele slechte keus, omdat dit de aanmaak van het stresshormoon cortisol stimuleert.

5.      Mediteer

Gebruik meditatie als medicatie. Wanneer je een beetje tot rust bent gekomen dan kan meditatie je verder tot rust brengen.

Meditatie begint bij de ademhaling. Word je bewust van je ademhaling, en voel hoe je in tijden van stress hoog en oppervlakkig ademhaalt. Als je het gevoel van stress wilt verminderen, haal dan rustig en diep adem via je buik.

Vervolgens kun je in een rustige omgeving gaan zitten of liggen, en je tien minuten lang proberen te focussen op je ademhaling. Dat is in het begin lastig, maar het wordt iedere keer makkelijker.

Door te mediteren verlaag je je hartslag, verminder je de aanmaak van stresshormonen, verlaagt je bloeddruk en wordt je geest helderder.

Voor de digitale Word-versie klik: Stress reduceren

Share